Війна не зупинила COVID-19! - Шпиталь Шептицького - Тернопіль

Війна не зупинила COVID-19!

Всім відомо, що ліків від COVID-19 немає, а заразитися ним може людина будь-якого віку незалежно від статі, походження та національності.

Основною метою вакцинації проти COVID-19 залишається попередження тяжкого перебігу хвороби (особливо серед груп ризику), захист системи охорони здоров’я від перенавантаження та найголовніше – збереження життів.

Саме тому критично важливо, щоб якомога більше населення України пройшли первинний та бустерний курс вакцинації проти COVID-19.

Одна з причин недовіри до вакцини проти COVID-19 є поширення неправдивої інформації щодо вакцинації. Ми прагнемо допомогти Вам розібратись та розвінчуємо деякі міфи.

Міф: Людина може заразитися COVID-19 внаслідок вакцинації

Правда: Неможливо заразитися COVID-19 від вакцин, бо жодна з них не містить живого вірусу, здатного спричинити хворобу. Вакцини вчать нашу імунну систему розпізнавати та боротися з коронавірусом. Іноді цей процес може викликати такий симптом, як лихоманка. Вона є ознакою того, що організм створює захист від вірусу.

Міф: Вакцина Pfizer призводить до безпліддя у жінок

Правда: Поширюється твердження, що нібито вакцина Pfizer/BioNTech навчить імунну систему організму атакувати білок синцитин, який бере участь у формуванні плаценти, а це, своєю чергою, призведе до безпліддя в жінок. Це не так. Ще під час клінічних випробувань вакцин кілька досліджуваних жінок завагітніли. Понад 130 000 вагітних в США вакцинувалися проти COVID-19. Дослідження на понад 35 000 вагітних, яких щепили проти COVID-19 мРНК-вакцинами, засвідчили, що немає жодних доказів того, що вакцини можуть нашкодити вагітній або ембріону.

Міф: Вакцини проти COVID-19 спричиняють імпотенцію

Правда: Виробники вакцин запевняють, що не було зафіксовано жодного випадку, коли щеплення проти COVID-19 спричинило б еректильну дисфункцію. Клінічні випробування не виявили таких побічних ефектів. Також виробники ніколи не отримували повідомлень про побічні реакції, пов’язані з еректильною дисфункцією. Водночас зараз проводять дослідження, попередні результати яких свідчать про те, що таку проблему може викликати перенесений COVID-19.

Міф: мРНК-вакцини — генетична зброя, яка змінює наші гени

Правда: мРНК-вакцини проти COVID-19 не потрапляє в ядро клітини, де розташована наша ДНК. мРНК нікуди не інтегрується, не змінює геном, а через кілька днів руйнується. Це означає, що мРНК не може впливати чи взаємодіяти з нашою ДНК будь-яким чином. Натомість мРНК-вакцини працюють із природними захисними силами організму, щоб безпечно виробити імунітет до COVID-19.

Джерело: МОЗ України, www.moz.gov.ua

Міф: Вакцини створені на абортованих матеріалах

Правда: Згідно поданої інформації на ресурсі УГКЦ та загальнодоступних даних, американську вакцину Pfizer чи німецькуBioNTech розробляли з використанням матриці ДНК в лабораторії, тобто синтетичним способом, а не за допомогою традиційного використання клітин. Розробку вакцини від американської Moderna так само почали з проєктування послідовності генів на комп’ютері. Аборти – це інша серйозна моральна проблема і дилема, тут натомість мова про вакцини.

Джерело: Інформаційний ресурс УГКЦ, www.news.ugcc.ua

Вакцинація якомога більшої кількості українців є запорукою формування колективного імунітету та легшого перебігу наступних мутацій COVID-19.

Спільний зі Світовим банком проєкт МОЗ України, який втілює Шпиталь Шептицького.